top of page

Sezóna se rozjela naplno a máme za sebou druhý víkend (21.-22.9.2024)

Druhý víkend se do soutěží zapojilo 5 našich družstev a nejlépe se vedlo mužům, kteří na domácí palubovce porazili dva silné soupeře z Pelhřimova a Jindřichova Hradce. Jednu výhru a jednu prohru vezou z venku shodně obě dívky i chlapci U17. S bilancí jedné výhry a jedné porážky zahájilo sezónu také družstvo chlapců U12. Naopak dvě domácí porážky pak zapsala obě družstva (dívky i chlapci) v kategorii U14.



U12 chlapci

BK Vyškov - BC Vysočina 29:100 ✅

Jiskra Kyjov - BC Vysočina 62:36 ❌

Nově složený tým už pouze z chlapců s novým trenérem se sešel na prvním výjezdním utkání v Kyjově. Prvním soupeřem byl tým z Vyškova. Naši kluci neponechali nic náhodě a skvělým způsobem odehráli 1. čtvrtinu, kdy konto soupeře zatížili 26 body a obdrželi pouze 4. Jelikož se k dobrému výkonu přidala i druhá pětice, už o poločase nebylo pochyb, kdo zvítězí (54:11 pro nás). Kluci pokračovali ve velmi dobrém výkonu i ve 2. poločase a zaslouženě zvítězili.


Druhý zápas jsme prakticky prohráli už před začátkem prvního utkání. To když jsme vstoupili do haly a kluci zjistili, že tým Kyjova nastoupí i s děvčaty. Ta totiž jsou v tomto týmu dominantní a o jejich šikovnosti svědčí účast na MČR v mixech, kde jsme s nimi prohráli boj o 3. místo. V hlavách to zůstalo, a tak jsme museli řešit první komplikace - "trenére, nemůžu hrát, bolí mě to" nebo "trenére, můžu hrát, ale jen s Lojzíkem". V zápase jsem pak odpovídal na dotazy "trenére, ta hala je postavená ze sádrokartonu nebo cihel", "trenére, máte radši KFC nebo Mekáč" nebo "a kde zastavíme na oběd". Vrcholem bylo, když se v průběhu zápasu tři kluci zezuli, že už hrát nebudou. Zkrátka koncentrace a chuť se porvat zůstala na minimu hráčů, a to nestačilo. Jsem rád, že v klíčových chvílích se ukázali lídři tohoto týmu. Vynikající výkon odvedl Hugo, Šíma Týma a Dan Klusáček. Mrzí mě, že družstvu moc nepomohla první pětka, která to opravdu zabalila. Není dobré, když z pětice hráčů tři brečí na lavičce. Do hry tak museli mladší hráči, a to se to pak soupeři hraje. Ale abychom nekončili negativně, ne vše bylo špatně. Kluci se snažili v obraně, byly tam pohledné akce v útočné fázi, ale zápas jsme se prohráli v hlavě. To mě mrzí nejvíc, protože na soupeře jsme měli.



U14 chlapci

BC Vysočina - Tygři Brno 44:84 ❌

BC Vysočina - BASKET Brno 51:94 ❌


Kluci U14 sehráli dva domácí zápasy proti brněnským celkům a v obou odešli poraženi velkým rozdílem. I přes prohry jsme spokojeni jak s přístupem, tak předvedenou hrou. Hráli jsme to, na co v současné době máme. Naše skupina je nesmírně těžká a téměř všichni naši soupeři mají ambice na postup do extraligy. Kluci si jsou síly soupeřů vědomi a do každého zápasu tak nastupují s odhodláním předvést co nejlepší výkon a získávat dúležité zkušenosti. Základní část soutěže bereme jako přípravu do dalších bojů v druhé části, kdy nejlepší tými postoupí do extraligy a my narazíme na podobně silné týmy.

 


U14 dívky

BC Vysočina - BC Benešov 20:117 ❌

BC Vysočina - HOCH Sport ČB 26:62 ❌




U17 dívky

BC Kolín - BC Vysočina 33:50 ✅

BK Studánka Pardubice - BC Vysočina 66:57 ❌


Soupeři na úvod sezóny pro nás byli velkou neznámou, s oběma jsme se potkali naposledy v kategorii U14. Možná i proto byl náš vstup do sobotního zápasu v Kolíně poněkud nejistý a opatrný. Ale postupem času jsme začali věřit rychlým protiútokům a vůbec pohybu v útoku, soupeřkám jsme se začali pomalu, ale jistě vzdalovat a zápas dovedli do vítězného konce-a to jsme ještě nedali spoustu šoupáků a taky bilance našich trestných hodů byla, jako bychom je vůbec netrénovali (26/6!).


Mohli jsme se tak chystat na velmi silného nedělního soupeře z Pardubic. S respektem k jeho síle, ale současně bez bázně jsme se holkám ze Studánky postavili a možná byli sami překvapení, že to jde. První čtvrtinu jsme vyhráli, v poločase jsme zaostávali o pět, pak domácí hráčky trefily nějaké střely z dálky a utekly nám přes deset bodů. My jsme zbraně nesložili, znovu snížili na rozdíl pěti bodů, ale zkušenější domácí si výhru pohlídali. My jsme si ale ověřili, že basket hrát umíme, a dokonce i v rychlosti a v pohybu, a to je nejvíc potěšující zjištění z víkendu. Pochvalu zaslouží všechny hráčky, bodově se v obou zápasech více projevily Linda K. a velká Kiki a v neděli Betty, ale jak už bylo uvedeno výše, nejvíce potěšil herní projev celého družstva, který by mohl být příslibem do dalšího průběhu sezóny.



U17 chlapci

Basket Poděbrady - BC Vysočina 80:75 ❌

Tesla Pardubice - BC Vysočina 75:77 PP ❌


Do Poděbrad odjelo družstvo bez hlavního kouče, ale velitelské taktovky se chopil velmi zkušeně Hoři. Přes trošku nepovedený začátek jsme se během zápasu chytli v obraně, vytaženou obranou jsme soupeře nutili do ztrát, které jsme pak proměňovali. Ještě 4 minuty před koncem jsme vedli (62:75). Poté však přišel nepochopitelný kolaps našeho týmu. Do konce zápasu už jsme neskórovali a soupeř naší nemohoucnosti využil a utkání otočil v samém závěru. Je to velká škoda, že jsme toto utkání nedotáhli do konce. Ale v družstvu je hodně nových hráčů a je třeba se sehrát.


Do Pardubic neodjel zraněný David, ale měli jsme Holbiče. Sehráli jsme poločas snů. Vycházelo nám prakticky vše, na co jsme sáhli, výborná obrana a na půdě velkého favorita jsme si vypracovali 17-ti bodové vedení. Opět se ale projevila naše největší slabost - ztráty, následně hlavy dolů, a to byl sešup. Najednou bylo domácích plné hřiště a my jsme jenom koukali, jak naše vedení jde dolů a dolů, až jsme 2 minuty před koncem prohrávali o 3 body. Já byl na mrtvici, kluci nevěřícně kroutili hlavami, ale naštěstí koš Lukáše a šestka Honzy Havelky zajistili alespoň prodloužení. V tom bohužel jsme měli už 3 vyfaulované hráče, a protože jsme byli v osmi, moc šancí jsme si nedávali, navíc další dva hráči měli 4 fauly. V pětiminutovém prodloužení se ujali vedení domácí, naštěstí trojku dal Lukáš. Z vedení jsme se neradovali dlouho, domácí trestnými hody opět překlopili vedení na svoji stranu. Za stavu 75:74 pro domácí byl faulovaný Honza Havelka, který naštěstí své hody proměnil a zuby nehty jsme utkání ubránili. Tepová frekvence obou trenérů a asistentů dosáhla maxima. Bylo to infarktové utkání, které jsme měli pod kontrolou, následně ztratili, poté získali naději zpět, zase ji ztratili, abychom nakonec se mohli radovat. Uf, uf, uf. Proč mi tohle dělají? Ale jo, zasloužíme si kredit za to, jak to nakonec dopadlo a jak to kluci zvládli. Nechci je 14 dní vidět. ;-) Takže chlapci, na tréninku, a všichni!



Muži

BC Vysočina - GBA Sojky Pelhřimov 81:52 ✅

BC Vysočina - BK Lions Jindřichův Hradec 80:71 ✅








Comments


bottom of page